Botanisk hage i italienske Padova er nå verdens eldste og yngste på en gang. Her forenes historie, biologi, bygningskunst og kommunikasjonteknologi med et uvanlig vidsyn. Rektor Giuseppe Zaccaria ved Universitetet i Padova sa i sin åpningstale at dette er en historisk dag for hele verden.

«Bygningen er tenkt som et pustende blad som produserer oksygen, åpner og lukker for å regulere temperatur og styrer vannforbruk. En bygning med en null innvirkning på miljøet, som renser luften og optimaliserer ressursene». Det sier hjernen bak nyetableringen, arkitekt Giorgio Strapazzon. I det nye veksthusanlegget regulerer plantene selv indirekte inneklima ved at luftkvalitet, fuktighet og temperatur snuses opp av sensorer som i sin tur styrer ventilasjon, skyggegardinger, varme og vanning.

Padova ny

Den glatte glassfasaden, hundre meter lang og atten meter høy på det høyeste, har ingen ytre profiler. Taket av drivhusene består av plastplater (tetrafluorethylen-puter) som er motstandsdyktig mot korrosjon, lettere enn glass og slipper til sollysets ultrafiolette stråler som er avgjørende for planteveksten. Utformingen skaper en luftpute som minimerer varmeutstråling nattestid. Slik gjenskapes døgnkontinuerlig klimaforholdene gjennom hele året med minimal energitilførsel. Solcellepaneler på taket sørger for det meste av energiproduksjon. Regnvann fra tak og faste flater gjenvinnes i en 450 kubikkmeter stor tank. Det er en overdrivelse å hevde at det nye veksthusanlegget er selvforsørgende, men det er sannelig ikke langt fra.

Besøkende vises gjerne rundt på tradisjonelt vis med kunnskapsrike guider, men det rikt sammensatte digitale informasjonsopplegget bygget rundt iBeacon-teknologi, klarer du deg langt med en smarttelefon. I tillegg støter du på et generøst antall interaktive informasjonstavler og korte multimediapresentasjoner fra store skjermer eller projisert i kjempeformater på hvite vegger. Det er etnobotanikken som står i sentrum, altså relasjonene mellom ulike planter og oss mennesker. Fortellinger om sukker, mais, hvete, kaffe, tobakk, cannabis eller kokain er viet like bred plass.

Følger du ruten gjennom anlegget møter du til slutt potensielt apokalyptiske og dystre framstillinger av avskoging, forurensning, befolkningsvekst og genmanipulering. Som de øvrige informasjonsplakatene i anlegget beveger presentasjonene seg på grensen til det påtrengende. Filosofen og evolusjonsbiologen Pievani Telmo har presist beskrevet anlegget som en usedvanlig  reise inn i forholdet mellom mennesker og planter, hvorledes vi har påvirket plantens utvikling, men ikke minst hvorledes plantene har påvirket oss.

Det første som slo meg på plenen foran denne fabelaktige nyvinningen var selvfølgelig: Når skal vi få til noe lignende i Oslo, eller må vår botanisk hage falle fra hverandre først? Jeg lar det ligge for denne gangen, og sier bare: Reis dit!

 

Padova ny1

Tusen takk til journalist Luca Barbieri i Corriere Della Sera for teksthjelp.

Fakta

  • Padova med befolkning på omlag 240 000 ligger omlag 25 km vest for Venezia. Nås med flybuss fra flyplassen Marco Polo eller tog fra Venezia.
  • Byens universitet ble etablert i år 1222 mest tuftet på medisinsk forskning
  • Den historiske botanisk hage i Padova fra 1545 er verdens eldste, var opprinnelig fokusert mot samling, dyrking, foredling og forskning på medisinplanter fra hele verden.
  • Den 22 000 kvadratmeter store hagen står på Unescos vedensarvliste og ligger mellom St. Anthony-katedralen, Prato della Valle og Santa Giustina
  • Nyanlegget på 15 000 kvadratmeter inkluderer et 100 meter langt og 18 meter høyt veksthus seksjonert i fem avdelinger.
  • 1300 arter planter, tropiske dammer og fossefall representerer klodens ulike klimasoner.
  • Bygget er tilnærmet selvforsørgende med energi.
  • Automatisk klimaregulering og vanning styres indirekte av plantene selv
  • Skal fungere som kombinert kommersielt besøkssenter og forskningslaboriatorium for universitetet i Padova.
  • Inkluderes som en del av Expo 2015 i Milano
  • Arkitekt Giorgio Strapazzon
  • Entreprenør Carron Spa.
  • Kostnader: 20 millioner Euro (inkludert EU-støtte)
  • Byggestart/ferdigstillelse: 2012/2014
Tor Smaaland

Motta nyhetsbrev fra Små Landskap AS

Heia! Jeg heter Tor Smaaland. Her deler jeg betraktinger om byens uterom like meget som den private hagesfæren ganske enkelt fordi parker og hager er to sider av samme sak.

 

 

Takk for at du ønsker å motta nyhetsbrevet fra Små Landskap! Du har nå mottatt en mail der du må bekrefte påmeldingen.