Du bør ikke røyke hamp. Du får bare vondt i hue. Likevel er planten ulovlig, fordi den ligner så forskrekkelig på en annen hamp, bedre kjent som marijuna. Den får du mer enn vondt i hue av å røyke.

Hamp er en årtusengammel skattet kulturplante. Folk gikk kledd i hamptekstiler fordi det er ekstremt slitesterkt, frøene inngikk i kosten fordi de er svært næringsrike mens fibrene også ble valset til cannabispapir. Før nylonens og motorens tid dannet hampplanten grunnlaget for oppbyggingen av handelsflåtene, også den norske. Som vinden var fortidens bensin, var hampen på mange måter fortidens hjul. Seilskuter uten hamptau var ubrukelige lørjer.

I dag skapes moteklær for høy og lav av hamp. Det er neppe noen tilfeldighet mange produsenter merker hampklærne med hampplantens blad, som er akkurat den samme logoen som forkjemperne for legalisering av marijuana bruker. Trolig vinner de mersalg enn de taper på logovalget. At foreldre forferdes, er ikke noe nytt, ei heller at narkotikapolitiet fortviler.

På botanisk heter hampplanta Cannabis sativa, som nærmest betyr «ikke viltvoksende» cannabis, altså en plante som er kultivert. Siden vi for lengst har lært oss å kultivere planter til nærmest hva som helst, kan cannabis enten være farlig sterkt narkotisk eller snarere tvert imot. Det finnes også viltvoksende arter av cannabis, som eksempelvis C. indica. De er alle narkotiske.

Den kultiverte cannabisplanten, altså den man lager tekstiler av, er tillatt dyrket i EU. Og ikke bare det; EUs landbruksprogram støtter en lang rekke dyrkingsforsøk flere steder på kontinentet. I Danmark og England er hamp for lengst satt i kommersiell produksjon. Årsaken er enkel; planta vokser kolossalt fort, opp til tre meter på en vekstsesong. Den er lite utsatt for skadedyr, og gir følgelig store avlinger. Til alt overmål; med den raske ettårige veksten, er hamp en svært godt egnet plante for kalde strøk. Men ikke i Norge. Her er den fortsatt forbudt. Det var den ikke før. Cannabis prydet norske hager og stuer til langt inn på 1900-tallet, ganske enkelt fordi den er en veldig vakker og villig plante.Likefullt forsøksdyrker norske forskere hamp – i Sverige.

At Landbruksdepartementet for få år siden avviste Landbrukstilsynets anbefaling om forsøksdyrking av hamp i Norge, er enkel: Siden bare fagfolk kan skille hva som er dop og hva som blir stoff, vil illegal produksjon florere. Det enkleste er stengt forbud! Standpunktet bejubles selvfølgelig av Norsk Narkotikapolitiforening. Uten et ensidig forbud ville polititjenestemenn over hele landet tilbrakt halve arbeidsdagen langt ute på jordet. At hagegale ikke skal få lov å leke med hampplanter inne og ute, er litt vanskeligere å forstå. Fagfolk vet hva som er hva.

(Tidligere publisert i Dagbladet Søndag)

Tor Smaaland

Motta nyhetsbrev fra Små Landskap AS

Heia! Jeg heter Tor Smaaland. Her deler jeg betraktinger om byens uterom like meget som den private hagesfæren ganske enkelt fordi parker og hager er to sider av samme sak.

 

 

Takk for at du ønsker å motta nyhetsbrevet fra Små Landskap! Du har nå mottatt en mail der du må bekrefte påmeldingen.