Jeg våkner ikke før en sylspiss, brunsukkersøtet espresso brøyter seg veg gjennom morgentåka. Kaffekoppen er en passende knøtt. Rommer seksti milliliter tyktflytende, nærmest grøtlignende godmorgenkaffe.

Min utmerkete, italienske espressomaskin forlanger tolv gram italienskbrent kaffe for å prestere det jeg krever av den. Fire gram brunt sukker forvandler resultatet til noe nært konfekt. Jeg er glad i søte saker. Og altså her oppblandet med seksti milliliter vann.

Men hvor mye vann inneholder egentlig koppen? Hvor mye vann det gikk med for å dyrke kaffen? Og sukkeret jeg søter den med?

Rapporter gjengitt av http://www.waterfootprint.org/ hevder at det går med 140 liter vann for å produsere 125 milliliter kaffedrikk. Min kopp er halvparten så stor, men espressoen sikkert dobbelt så sterk. Jeg velger dermed å tro at det vannforbruket er det samme. Altså gikk det med svimlende 140 liter vann til min o,006 liter store morgenbombe. Og da har jeg ikke regnet med sukkeret! Er dette noe å bry seg med? Bare om det er nok jorbruksland og vann å ta av, og det er det jo ikke. Snarere tvert i mot.

Her en flott liste over hvor mye vann som går med til produksjon av andre varer:

  • Halvliter øl – 150 liter vann
  • Halvliter melk – 500 liter vann
  • 100 gram potet – 25 liter vann
  • En brødskive med ost – 90 liter vann
  • En glass rødvin – 120 liter vann
  • En bomullsT-skjorte – 2000 liter vann
  • En hamburger – 2400 liter vann

Omlag 70% av ferskvannet på kloden brukes til vanning. Om 20-30 år vil omtrent to milliarder mennesker leve i regioner med vedvarende vannmangel, men 2/3 av klodens befolkning vil stå overfor periodisk vannmangel.

Vi må nok satse på noe annet. Enn vann?

Tor Smaaland

Motta nyhetsbrev fra Små Landskap AS

Heia! Jeg heter Tor Smaaland. Her deler jeg betraktinger om byens uterom like meget som den private hagesfæren ganske enkelt fordi parker og hager er to sider av samme sak.

 

 

Takk for at du ønsker å motta nyhetsbrevet fra Små Landskap! Du har nå mottatt en mail der du må bekrefte påmeldingen.