Straks spretter de fram over alt. Det hjelper ikke å kjempe mot dem. Naboens løvetenner står straks full av fallskjermjegere. Før pøste vi på med den kjemiske hormonguffa MCPA 750 som får løvetannen til å vokse seg i hjel. Har det blitt noe færre av dem? Nei. Eneste utvei er løvetannstikke og dra dem opp. Noen spiser dem. Jeg har aldri prøvd. Her har du tre oppskrifter:
Løvetannsaft
100 g nyutsprungne løvetannhoder
saft av 3 sitroner
2 liter vann
1 kg sukker
Skyll blomstene, kok opp vannet og hell det over dem. Tilsett sitronen skåret i skiver og la saften trekke 10–12 timer. Sil av blomstene og kok inn sukkeret. Holder en ukes tid på tette flasker. Få barn drikker det.
Løvetannsalat
Blader fra 15–20 unge løvetann
1 slangeagurk
1 beger crème fraîche
1 ts sukker
4 passe store ferske sjampinjonger
Kapp alt i fillebiter. Olje, salt og pepper. For godt for spesielt interesserte.
Løvetannvin
1 kg løvetannblomster
1 1/2 liter vann
2 kg sukker
3 appelsiner
2 sitroner
Legg blomster og finkappete appelsiner og sitroner i en stor gryte. Kok opp vannet. Hell over halvparten av sukkeret og alt det kokende vannet kokende. Dekk gryta med et kjøkkenhåndkle og sett den stuevarmt i tre dager. Sil av saften og tilsett resten av sukkeret. Dekk gryta med kledet igjen og la stå og gjære i 3 uker. Hell søtvinen på rene flasker. Kork med vatt og la stå i 3–6 måneder. Tapp forsiktig om på rene flasker så ikke bunnfall følger med. Kork ordentlig. Om to år vet du om det smaker godt eller ikke.