Ordene kjemi og plante høres skjærende falsk ut for meg. Her har du en haug alternativer du kan mekke sjøl. Ikke alle virker like fortreffelig, men de virker. Gnagende, knaskende og sultne udyr på planter venner seg raskt til det midlet du bruker for å bli kvitt dem. Velg derfor et par-tre ulike og variér.

Såpevann

Biologisk nedbrytbar såpe senker overflatespenningen i vann og gjør det på en måte mer tyntflytende. Resultatet er at vannet således trenger inn i lus og andre udyrs pusteorganer og drukner dem. Ikke bruk blå Zalo som inneholder bakteriedrepende midler. Det finnes mange fordelaktige bakterier. Bruk grønn Zalo, eller helst grønnsåpe. Doseres med en spiseskje til en liter vann

Skummet melk

Sprøyt med skummet melk ved luseangrep. Når melken tørker, pakkes lusa inn og dør.

Drepende blandinger

Knus (under vann) to fedd hvitløk med hvitløkpresse i en halv liter vann. Rist godt og la stå i et døgn. Sprøytemiddel mot lus og andre kryp hver fjortende dag fra vekststart til august.

En spiseskje rødsprit blandes med like mye grønnsåpe i 1/2 liter vann. Sprøytemiddel mot gnagende insekter hver fjortende dag. Ikke spis planten før etter fjorten dager.

To spiseskjeer matolje blandes i to spiseskjeer grønn Zalo og to spiseskjeer rødsprit i en liter vann. Sprøytemiddel mot gnagende insekter hver fjortende dag. Ikke spis planten før etter fjorten dager.

 

Mot meldugg og andre sopper

En teskje bakepulver blades med i en dl flytende grønnsåpe i halvannen liter vann. Sprøytemiddel hver fjortende dag. Ikke spis planten før etter fjorten dager.

 

Mot rådyr og elg

Duften av mennesker skremmer rådyrene fra å gnage på søte frukttrærknopper, nyutsprungne sommerblomster, løk og krydder i hagen. Men etter få dager vender dyrene seg til lukta oss og bryr seg ikke med den. Derfor bør du variere:

Uke 1

Skjær såpestykker i fire, bor hull, tre gjennom en snor og heng opp. Parfymeduften skremmer dyra.

Uke 2

Putt hår i en gammel nylonstrømpe og heng opp.

Uke 3

Tiss på en tørr planke og sett den der dyra kommer inn i hagen.

Uke 4

Blodmel stinker fælt.

Tor Smaaland

Motta nyhetsbrev fra Små Landskap AS

Heia! Jeg heter Tor Smaaland. Her deler jeg betraktinger om byens uterom like meget som den private hagesfæren ganske enkelt fordi parker og hager er to sider av samme sak.

 

 

Takk for at du ønsker å motta nyhetsbrevet fra Små Landskap! Du har nå mottatt en mail der du må bekrefte påmeldingen.