Krydder høstet fra egen hage smaker omtrent elleve lysår mer og bedre enn alt uttørket du får kjøpt i poser og glass. Årsaken er enkel. Smak fortaper seg fra samme sekund du høster. Løsningen er enklere: Dyrk krydderet selv

Krydderurter i plastposer fra matvarebutikkene egner seg bare i ytterst sjeldne tilfeller som utplantingsplanter. Som alle andre ettårige planter framdyrket med alle gartnerkunstens triks, orker de færreste overgangen til livets harde hverdagvirkelighet utendørs. Skal du lykkes med utendørs krydder, går du altså til staudeavdelingen i et velassortert hagesenter, eller sår dem selv. Uansett hva du velger; gjør deg opp en mening om hvor mye du gidder før du går i gang med hytteurter. Forvokst ugresskratt er grimme gledesdrepere.

Vann

En tilstrekkelig og vellykket urtehage kan for enkelte være en stor potte eller en plantekasse eller to på terrassen. Andre ville kanskje dyrket halve vidda og resten av kysten om de fikk lov. Uansett hva slags urtehage du velger, og hva slags planter du vil befolke den med, bør den i størst mulig grad klare seg selv. Siden det heldigvis ikke regner hver dag, blir følgelig vann den mest kritiske faktoren.

Har du tilgang til naturlig vann fra en bekk, et myrlendt område, et oppkomme eller en annen kilde i nærheten, leker du med det i en slyngende, steinsatt liten bekk gjennom urtesamlingen. Om den muligheten mangler, kan det være en idé å føre takvannet dit. Dyrker du i potter eller kasser, bør resultatet overlates til himmelen. Riktignok finnes systemer for selvvanning. De færreste av dem fungerer etter et par-tre uker i full sol og vind.

Utforming

Hvorledes du utformer selve urtehagen, avhenger selvfølgelig av terrenget rundt hytta og hva du ønsker deg. Uansett hva slags form du velger, dyrker du selvfølgelig ikke krydderet på det mest værharde stedet på tomta. Om hytta ligger vindutsatt til fra alle kanter, bygger du den i le, enten med en lav steinmur, gjerde eller tett beplantning.

Om du utelukkende forholder deg til plantenes behov, ville det ideelle vært å dyrke urtene i kaldbenker rett på bakken, det vil si firkantete, lave kasser av impregnet treverk i dimensjon 19 x 148 mm med hjørnene spikret mot 48 x 48 mm småstolper slått ned i grunnen. Slik får du god kontroll på ugress og at det du dyrker holder seg der du vil. Om du skulle ha så flaks å finne noen gamle, gode vinduer, dimensjonerer du kaldbenkene etter dem og hengsler dem. Slik får du verdens billigste veksthus.

Kaldbenkene bør fylles til cirka fem centimeter under kanten, helst med stedegen jord, eventuelt med en blanding av halvparten stedegen jord og halvparten kjøpt, ugressfri matjord sekker. Velg i så fall en sandholdig jordtype med fire-fem prosent leire i. Ren torv tørker fort og blåser vekk og holder godt tak i frost. Er du virkelig ivrig, bruker du ulik jord i de ulike benkene, og dyrker planter med samme jordpreferanser sammen. Hva ulike urter trives med, finner du i listen over planteutvalg.

Om hytta ligger naturlig til, kan det kanskje være greiere å anlegge urtehagen fri i terreng, rett i stedegen og ryddet jord, i felt eller bed kantet med stein med ulike kryddere i samplanting. Slik tvinger du plantene til å forholde seg til naturlige vekstbetingelser, og deg selv til å velge planter som faktisk tåler å være på hytta alene de ukene du ikke er der.

Vegetasjonsvalg

Planter er egentlig ikke så ulike oss mennesker. Enkelte er hissigproppete muskelbunter som krever oppmerksomhet omtrent tjueseks timer døgnet. Andre er så sjenerte og tilbakeholdne at du ofte undrer deg på hvor de ble av. Det er ikke alltid de som maser mest som smaker best. Blant krydderurtene finner du planter som overlever diesel, vokser til beist og sprer seg over halve vidda til seksten minus, og urter som stikker av ved null komma null. Om ikke målet ditt er å fôre hele familien med krydderurter hver eneste dag, velger du få av hver av de mest vennligsinnete blant dem. Du finner en oversikt over mange av dem i denne artikkelen.

Gjødsel og plantevern

Mange urter er svært sultne og krever mye næring. Jeg har imidlertid merket meg at smaken ikke sjeldent blir bedre av å sultefore dem litt. Det virker også nesten som om planter som må streve litt for føden, holder seg friskere enn planter som står plantet mitt i matfatet. Årsaken er trolig at rik tilførsel av særlig nitrogenholdig gjødsel gir svært saftspente og egentlig bløthudete planter som lett angripes av skadedyr og sopp.

Om plantene misfarges og mistrives, bør de hjelpes med gjødsel. Velg i såfall naturprodukter som BioBact, Bycobact, Algomin eller ganske enkelt kompostert husdyrgjødsel. Vær varsom med bruk av for mye hønsegjødsel som gjerne kan bli litt for skarp for matplanter. Uansett hva du velger, bør fordelingen av anbefalte mengder på forpakningen skje i firedels doser fire ganger i året.

Jeg er langt fra noen miljøfanatiker, men trives særdeles lite med gift på tallerkenen. Om utstrakt, kjemisk krigføring definitivt er diskutablet i jordbruket, er kjemisk plantevern tøv i private hager. Et annet sted i denne artikkelen finner du en liten oversikt over plantevernmidler du kan blande selv og bruke med verdens beste samvittighet.

Drift

Spis helst urtene straks du høster. Smaken fortaper seg raskt. Overskudd fra sesongen henger du i buketter opp ned på et tørt og varmt sted og bruker dem senere på året.

Storbladete krydderplanter bør knipes omtrent som du beskjærer bærbusker. Tynn ut hele planten ved å ta ut hele stengler fra ganske midt i pottejungelen. Slik fortsetter planten å utvikle seg.

Siden det ikke finnes flyveregler for ugressfrø, lander de over alt. Jo tettere du planter, jo mindre landingsplass får de. Luking er dessverre eneste botemiddel. Tenk deg om en gang til før du deler av planter fra hagen hjemme og tar med deg til hyttehagen. Sørg i så fall for at det du tar med deg er fritt for rotrester av andre planter. Det kan tenkes at du får med deg rotugress du ikke har så lyst til å spise eller luke.Vær varsom med å ta med Ugress flyr over alt

Urteutvalget

Disse finner du viltvoksende:

Agurkurt (Borago officinalis)

Agurkurt blomstrer rikt, har pollenrike støvbærere og lokker til seg svermer av bier og humler. Agurkurt egner seg like godt for andre planters fruktsettings skyld som for sin egen smak.

Sortsanbefaling: Velg vill

Vokseplass ute: Tørt og solrikt

Trives sammen med: Jordbær

Passer ikke sammen med: Plager sjeldent andre planter

Modningstid (fra frø): 30–40 dager

Husk på: Frøene er spiringsdyktige i 8–10 år. Ikke legg gamle planter i komposten.

Utmerket til: Salater, sauser, i yoghurt og til egg. Blomstene smaker også fortreffelig.

 

Karve (Carum carvi)

Ungt bladverk kan brukes som spinat. Røttene kan kokes i suppe.

Sortsanbefaling: Velg vill

Vokseplass ute: Sandblandet jord. Solrikt

Trives sammen med: Erter

Passer ikke sammen med: Plager sjeldent andre planter

Modningstid (fra frø): 100–120 dager

Husk på: Karverøtter smaker best unge. Navnet karve kommer fra arabisk karawyan, som ganske enkelt betyr frø.

Utmerket til: Brennevin, ost, surkål og te

 

Koriander (Coriandrum sativum)

Hevdes feilaktig å være en nyhet i norsk mat hentet fra Asia. Koriander har vært brukt i norske kjøkkener i minst 250 år og finnes vill mange steder.

Sortsanbefaling: Velg vill, eventuelt alle frø i handel

Vokseplass ute: Sand- og kompostblandet jord. Solrikt

Trives sammen med: Anis

Passer ikke sammen med: Fennikel

Modningstid (fra frø): 40–60 dager

Husk på: Lukter litt ubehagelig.

Utmerket til: I orientalske retter samt i ulike, tørkete krydderblandinger

 

Kjørvel (Anthriscus cerefolium)

Ofte kalt fransk persille, men ser aldeles ikke ut som noen persille.

Sortsanbefaling: Velg vill.

Vokseplass ute: Sandholdig jord, lett skygge

Trives sammen med: Reddik

Passer ikke sammen med: Plager sjeldent andre planter

Modningstid (fra frø): 30–60 dager

Husk på: Kan høstes til snøen dekker planten. Tåler frost og skygge.

Utmerket til: Salater, supper, sauser, fiskeretter og tørket i krydderblandinger

 

Kvann (Angelica archangelica)

Kvann overvintrer oftest og er ganske sikkert det eneste norske viltvoksende krydderet som har nådd kjøkkener utenfor landets grenser. Det finnes også flere mer kultiverte arter og sorter.

Sortsanbefaling: Velg vill

Vokseplass ute: Våt jord. Solrikt

Trives sammen med: Alene. Blir meterhøy

Passer ikke sammen med: Det meste fordi den sprer seg vilt

Modningstid (fra spirt frø): 60–80 dager

Husk på: Kvann kan lett forveksles med selsnepe som er giftig.

Utmerket til: Grønnsaksdrikker, i kokevannet til fisk og skrelt. Kokt stengel kan erstatte stangselleri.

 

Oregano (Origanum vulgare)

Oregano er en svært nær slektning av merian (O. majorana) og den samme planten som vår ville bergmynte. Kanskje du skulle velge den?

Sortsanbefaling frø: Alle frøsorter i handel

Vokseplass ute: Kompostholdig hagejord. Godt egnet i potte

Trives sammen med: Reddik

Passer ikke sammen med: Plager sjeldent andre planter

Modningstid (fra frø): 60–80 dager

Husk på: Fjern blomster så fort de titter frem

Utmerket til: Pizza uten oregano er bortkastet tid. Ellers til pølser, fyll i helstekt fugl, blomkål, kokt selleri, potet, tomat og gulrøtter.

 

Sitronmelisse (Melissa officinalis)

Flerårig plante der mikroklima vil det. Også kjent under pseudonymet hjertensfryd på norsk. Smaker ganske heftig sitron.

Sortsanbefaling frø: `Citronella´.

Vokseplass ute: Kompostholdig hagejord. Godt egnet i stor potte

Trives sammen med: Reddik, agurkurt, hvitløk

Passer ikke sammen med: Hestemynte

Modningstid (fra frø): 80–100 dager

Husk på: Sjansen for at den gleder deg neste år er stor om du ikke skjærer sitronmelissen helt ned på høsten, og dekker den godt mot frost.

Utmerket til: Duftplante ved inngangsdøra. Frisker opp kjedelig drikkevann og daff bollebakst. Ellers til fisk og fjærkre. Hevdes å ha beroligende virkning i te

 

Mynte (Mentha piperita)

De fleste mynter er svært plasskrevende. Åkermynte (Mentha arvensis) og vannmynte (M. aquatica) vokser vill i Norge.

Sortsanbefaling: Velg vilt.

Vokseplass ute: Kompostholdig hagejord. Godt egnet i stor potte

Trives sammen med: Roser

Passer ikke sammen med: Mye annet. Kan spre seg voldsomt.

Modningstid (fra frø): 60–80 dager

Husk på: Kjøpeplanter av ulike myntearter er så like hverandre at hagesentrene ikke sjeldent tar feil. Gni blader på kjøpeplanter for å sikre deg at planten er den mynten den er merket med.

 

Bjørnerot (Meum athamanticum)

Med sin særegne karrismak bør denne ville stauden erstatte annen karri.

Sortsanbefaling: Velg vill

Første gang nevnt i Norge: Trolig omkring 1100 (i opptegnelser fra klosterhager)

Vokseplass ute: Fuktig hagejord og delvis skygge

Trives sammen med: Reddik, hvitløk

Passer ikke sammen med: Små, lave og pinglete pusleplanter

Modningstid: Fire–seks uker etter planting

Husk på: Bjørnerot er også en hvitblomstrende, vakker hagestaude.

Utmerket til: Alt du ville brukt karri til – og fiskeboller

 

Mest fra frø

Kryptimian (Thymus serpyllum)

Et av verdens eldste kryddere. Trolig dyrket av sumerere for 7000 år siden. Enkelte arter kan bli noe under halvmeteren høy i Norge, men lavere sorter egner seg like godt blomster. Aromatisk mild.

Sortsanbefaling frø: `English Thyme´, eventuelt `Silver Queen´ med sitronsmak

Vokseplass ute: Solrikt i sandholdig hagejord. Godt egnet i potte.

Modningstid: Bør fornyes annethvert år

Trives sammen med: Gressløk og blomkarse

Passer ikke sammen med: Plager sjeldent andre planter

Utmerket til: Blad og ungskudd Utmerket til cottage cheese, smelteost, skalldyrsalat og som fyll i helstekte fugler. Ellers til neper, brokkoli, rødbeter, purre og gulrøtter.

 

Basilikum (Ocimum basilicum)

Ettårig plante fra Sør-Asia. God til mye mer enn du har prøvd. Bladsaften lindrer kløende myggestikk.

Sortsanbefaling frø: `Genovese´, `Opal´ (rød), ulike dvergarter eller sitronbasilikum

Vokseplass ute: I le for vind og gjerne i skjul for regn. Kompostholdig hagejord. Godt egnet i potte

Modningstid (fra frø): 60–80 dager

Trives sammen med: Tomat

Passer ikke sammen med: Plager sjeldent andre planter

Husk på: Knip topper for å unngå at planten går i frø

Utmerket til: Brukes til alt, selv afrodisikum. Ellers til spagettisauser, osteretter, erter, tomater, sopp og gresskar

 

Persille (Petroselinum crispum convar. crispum )

Verdens enkleste og beste urte som passer til mye mer enn det den brukes til.

Sortsanbefaling frø: `Balder´, `Bravour´ (kruspersiller) og `Novas´ (bladpersille)

Vokseplass ute: Klarer seg med det den får. Godt egnet i stor potte

Trives sammen med: Salat , tomat, roser og hvitløk

Passer ikke sammen med: Plager sjeldent andre planter

Modningstid (fra frø): 60–80 dager

Husk på: En av få matplanter som svært sjelden angripes av skadedyr. Inneholder store mengder A- og C-vitamin, samt jern

Utmerket til: Fisk, salat, egg, erter, artisjokk, sopp, mais og potet. Apetittvekkende duftplante ved inngangsdøra

 

Dill (Anethum graveolens)

Dill blir blomstrer velduftende når du ikke orker å spise mer av den. Passer godt som pynt i diger potte ved inngangsdøra.

Sortsanbefaling frø: `Pikant´, `Aros´

Vokseplass ute: Solrikt i le for vind i vanlig hagejord

Trives sammen med: Kål

Passer ikke sammen med: Plager sjeldent andre planter

Modningstid (fra frø): 30––60 dager

Husk på: Kan bli 75 cm, men har alt for glissen vekst til å bli brukbar hekk mot naboen

Utmerket til: Fisk, skalldyr og sylteagurk

 

Gressløk (Allium schoenoprasum)

Om du mislykkes med gressløk i hagen, enten i potte eller ute på fritt land, bør du finne på noe annet enn hager. Ingen mislykkes med flerårig gressløk.

Sortsanbefaling frø: `Alminnelig´, `Grolau´og hvitløksduftende kinagressløk (Allium tuberosum)

Vokseplass ute: Klarer seg med det den får. Godt egnet i stor potte

Trives sammen med: Roser, pelargonium, høstflox

Passer ikke sammen med: Plager sjeldent andre planter

Modningstid (fra frø): 40–60 dager

Husk på: Flerårig staude som etter noen år bør deles for ikke å bli for grov

Utmerket til: Eggerøre, salater, mais, potet, tomat og slangeagurk

 

Rosmarin (Rosmarinus officinalis)

Få planter har spilt en så sentral rolle i europeisk overtro. Den beskyttet mot onde makter, ga evig liv, hindret håravfall og var appetittøkende. Jeg, som de fleste gartnere, er ganske undertroisk og syntes det holder at rosmarin dufter fortreffelig.

Sortsanbefaling frø: Alle

Vokseplass ute: Lunt i sandblandet, kalkholdig hagejord. Godt egnet i stor potte

Trives sammen med: Gulrot og salvie

Passer ikke sammen med: Plager sjeldent andre planter

Modningstid (fra frø): Året etter planting

Husk på: Egentlig flerårig staude, men klarer seg som oftest best om den flyttes inn for overvintring

Utmerket til: I små mengder til kraftigsmakende viltkjøtt, fet fisk, lam og ikke minst i minestronesuppe. Ellers god til blomkål, kål og nepe

 

Salvie (Salvia officinalis)

Som rosmarin har salvie en flere tusenårig kulturhistore, og den er blitt brukt til mye mer enn mat. Navnet kan stamme fra salvere, som betyr å redde. Salvie ble derfor nærmest brukt som vidundermedisin mot de fleste plager.

Sortsanbefaling frø: `Extrakta´

Vokseplass ute: Solrikt i drenert, sur jord. Godt egnet i potte

Trives sammen med: Merian og rododendron

Passer ikke sammen med: Plager sjeldent andre planter

Modningstid (fra frø): 90–110 dager

Husk på: Opptrer som flerårig staude dersom den dekkes godt mot frost

Utmerket til: Med sin sterke smak brukes salvie i små mengder i posteier, pølser og i ost.

 

Estragon (Artemisia dracunculus)

En kraftfull slektning av estragon er malurt (Artemisia absinthum). Malurt blir mye brukt som smakstilsetning av brennevinet absinth. Russisk estragon (A. dracunculus ssp. dracunculoides) har kraftigere aroma og smak enn den med den mer vanlige fransk estragon (A. drancunculus)

Sortsanbefaling: Alle i handel.

Vokseplass ute: Sandholdig fuktig jord. Godt egnet i potte

Trives sammen med: Merian og rododendron

Passer ikke sammen med: Plager sjeldent andre planter

Modningstid (fra frø): 90–110 dager. Stiklinger/småplanter avhengig av kjøpestørrelse.

Husk på: Kan opptre som flerårig staude dersom den dekkes godt mot frost. Kan spre seg med rotutløpere

Utmerket til: Fisk, kylling, ulike sauser, til egg, avokado, tomater, sopp og eddik, og som et lett sovemiddel på en altfor våken kveld

 

Anisisop (Agastache foeniculums)

Med sin kraftige duft oppfattet mange anisisop som en mynte, men kjenner du bedre etter dufter den mer av lakris.

Sortsanbefaling: Alle frø fra kjente leverandører. Velg helst stiklinger/småplanter

Vokseplass ute: Fuktig, sandholdig jord. Godt egnet i potte

Trives sammen med: Reddik, hvitløk

Passer ikke sammen med: Plager sjeldent andre planter

Modningstid (fra frø): 60–80 dager.

Utmerket til: I te, til fisk og i krydderblandinger

 

Isop (Hyssopus officinalis)

Flerårig staude der en penicilinsopp trives godt på bladene. Virker derfor legende på sår.

Sortsanbefaling: Alle frø i vanlig handel

Vokseplass ute: Sand- og kompostblandet jord. Solrikt

Trives sammen med: Anis

Passer ikke sammen med: Reddik

Modningstid (fra frø): 60–80 dager

Husk på: Brukes alt for lite.

Utmerket til: I blodmat, til fisk og til fettholdig kjøtt.

 

Karse (Lepidum sativum)

Karse er nærmest en barnelek. Planten spirer omtrent på alt og smaker godt på det meste.

Sortsanbefaling: Alle frø i vanlig handel

Vokseplass ute: Klarer seg over alt

Trives sammen med: Helst ensomt

Passer ikke sammen med: Alt som skygger

Modningstid (fra frø): 15–30 dager

Husk på: Vokser i turbofart.

Utmerket til: Salater og smørbrødpynt

 

Løpstikke (Levisticum officinale)

Minner litt om pastinakk i smaken, men der slutter også likheten. Flerårig staude som kan bli litt for voldsom i størrelse og derfor bør spises hele tiden.

Sortsanbefaling: Alle frø i vanlig handel

Vokseplass ute: Sandblandet, fuktig og delvis skygge

Trives sammen med: Reddik

Passer ikke sammen med: Naboen og andre planter fordi den vokser alle over hodet

Modningstid: Tre–fire uker etter planting

Husk på: Nesten litt for vekstvillig.

Utmerket til: Supper, sauser og som erstatning for salt i all mat.

 

Hagesyre (Rumex patentia)

Smaker like syrlig som skogsyre og kan erstatte spinat.

Sortsanbefaling: Alle frø i vanlig handel

Vokseplass ute: Fuktig hagejord og delvis skygge

Trives sammen med: Hvitløk, reddik, dill

Passer ikke sammen med: Høye, skyggende planter

Modningstid (fra frø): 30–50 dager

Husk på: En av få urter du kan kjøpe i matvarebutikk og dyrke ute.

Utmerket til: I salater og til fisk

 

Nesten krydderurter

Pepperrot (Armoracia rusticana)

Tøff staude som holder ivrig stand i hagen i årevis. Siden den sprer seg vilt, graver du ned en vaskebøtte uten bunn og planter pepperrota i den, eller bruker grunnmursplast formet på samme måte.

Sortsanbefaling: Alle i handel.

Vokseplass ute: Trives i all slags jord

Trives sammen med: Holdes for seg selv i et hagehjørne

Passer ikke sammen med: Det meste fordi den sprer seg vilt

Modningstid: Hele tiden

Husk på: Det er ingen overdrivelse å si at den sprer seg helt viltJeg overdriver ikkeJeg klarer ikke å finne på flere advarsler om pepperotens overivrige vokseform og -iver.

Utmerket til: Pepperotsaus.

 

Reddik (Raphanus sativus)

Reddiker kan dyrkes innimellom alt annet. I varme strøk klarer du fire–fem avlinger i sesongen.

Sortsanbefaling: `Cherry Belle´ , `Rota´ (månedsreddik) `Rotha´ (månedsreddik) og `Kinesisk rosenrød´ (vinterreddik)

Vokseplass ute: Omtrent hva som helst, bare ikke stiv leire

Trives sammen med: Kjørvel og selvfølgelig blant alle langsomtvoksende arter

Passer ikke sammen med: Isop

Modningstid: 25–30 dager

Husk på: Med sin uhyre raske spiring er reddik, ved siden av karse, verdens mest pedagogiske plante. Bruk den som opplæringsplante for barna

Utmerket til: Oppå gulosten og nedi salaten

 

Jordskokk (Helianthus tuberosus)

Et godt alternativ til potet for diabetikere og holder stand selv i de mest værharde strøk av landet. Den kan nå mannshøyde og bør derfor bare sås inntil nabogjerdet om du planlegger å flytte.

Sortsanbefaling: `Avella´, `Dagnøytral´

Vokseplass ute: Egentlig hvor som helst, men best solrikt i vanlig hagejord

Trives sammen med: God som leplante for busktomater og andre vindutsatte slag.

Passer ikke sammen med: Nabogjerdet

Modningstid: En vekstsesong

Husk på: Jordskokk er nær slektning av solsikke, blir minst like høy og må derfor bindes opp. Spar på de minste knollene og plant dem på nytt et nytt sted

Utmerket til: Blandet med like deler raspet eple til stekt svin. Kan erstatte potet

 

Skorsonnerrot (Scorzonera hispanica)

Enkelte kaller skorsonnerrot for fattigmannsasparges fordi den smaker litt asparges. Andre kaller den østersrot fordi de mener den smaker østers. To forretter i én plante. Hva mer kan du be om?

Sortsanbefaling: `Vulkan´, `Ettårig kjempe´

Vokseplass ute: Solrikt i godt gjødslet og kalket hagejord

Trives sammen med: Reddik

Passer ikke sammen med: Plager ikke andre planter

Modningstid: Minst 90 dager

Husk på: Svært hardfør og kan dyrkes i hele landet

Utmerket til: Seg selv og som suppe til forrett

 

 

Tor Smaaland

Motta nyhetsbrev fra Små Landskap AS

Heia! Jeg heter Tor Smaaland. Her deler jeg betraktinger om byens uterom like meget som den private hagesfæren ganske enkelt fordi parker og hager er to sider av samme sak.

 

 

Takk for at du ønsker å motta nyhetsbrevet fra Små Landskap! Du har nå mottatt en mail der du må bekrefte påmeldingen.