Julestria mest potente og minst kravstore løkplante stammer opprinnelig fra SørAmerika og de karibiske øyene. Egentlig skulle den hett Hippeastrum, men det er det heldigvis ingen som bryr seg med lenger. Amaryllis er et utmerket navn. Naturens amarylliser er røde og hvite. Vi gartnere har med årene krystet ut nesten hele fargeskalen bortsettt fra blåtoner.

Den ivrige løken ble første gang nevnt i Norge av den om mulige enda ivrigere gartneren J. I. Døllner ved Jacob Aals rikholdige hage på Nes jernverk i 1854. Gartner Døllner vet få mye om, men han må ha vært en utrolig ivrig kollega med førstegangsimport t av agave, begonia, clematis, cyclamen, lobelia og jasmin på samvittigheten. Og altså amaryllis i 1854, som dermed fyller 150 år i Norge i år. Amaryllis ble for øvrig annonsert for salg i Bergen første gang året etter, med utgangspunkt i leveringer fra Paris.

Ny løk uten jord fås kjøpt på nettet. Driftsoppstart er midt i oktober. Sett løken i lunkent vann i noen timer før du fortsetter. Har du ikke tid akkurat i dag, legger du dem kaldt, mørkt og tørt (KMT-lagring), det vil si i kjøleskapet om heller ikke du har kald kjellerbod.

Vær oppmerksom på at frukt utsondrer gasser som steriliserer løken. Impotente løk setter aldri blomst igjen.

Løken settes i potter store nok til at røttene dingler fritt over pottebunnen og toppen såvidt stikker nesen over pottejordkanten. De ender som beist. For små potter velter. La 1/6 fra pottehøyden være jordfri. Fulle potter griser mest. Sett løken stuevarmt og godt med mest mulig sollys. Vann forsiktig inntil blomsterstengel og blader spretter fram. Løk uten bladverrk drikker ikke. Øk vanningsmengden med bladmengden. Velvoksne amaryllis drikker mye.

Ferdigpottete kjøpeamaryllis bør ha spiret 4-5 cm. Etter 2-6 uker når de klimaks, holder kanskje tre uker, og deiser sammen. Skjær av den visne blomsten, men la stengelen visne ned av seg selv. Løken slurper i seg næringsrester fra den. Fortsett å vanne den grønnbladete løken hele sommeren som om den var en helt vanlig stueplant. Reduser vanningen fra slutten av august. En gang på høsten, når sollysmengden minker, gidder ikke løken bladene lenger. Skjær vekk bladene til omlag 5 cm over toppen av løken. La pottejorda tørke helt ut. Løft ut løken og rist av jorden forsiktig. Pakk den i tørkepapir og KMT-lagre den i 6-7 uker i kjøleskapet. Ta dem ut. Husker du ikke hva du skulle gjøre nå? Les fra toppen igjen her.

Tor Smaaland

Motta nyhetsbrev fra Små Landskap AS

Heia! Jeg heter Tor Smaaland. Her deler jeg betraktinger om byens uterom like meget som den private hagesfæren ganske enkelt fordi parker og hager er to sider av samme sak.

 

 

Takk for at du ønsker å motta nyhetsbrevet fra Små Landskap! Du har nå mottatt en mail der du må bekrefte påmeldingen.