Er du lei av å rengjøre utemøbler og terrassegulv? Finn fram høyttrykkspyleren. En bedre måte å ødelegge dem på finnes knapt. 

Høyttrykk spyler ut bløt sommerved av trevirket og etterlater møbler og terrassegulv som et veritabelt flisehelvete. Plastmøbler flest er dekket av ytre lakk- eller vokslag beregnet på regnværsvanntrykk. Det er altså bare en vei fram: Klin til med klut, kost, sandpapir, stålull, olje, polish og en god dose tålmodighet.

Pollen, svevestøv og annen møkk løsner mye lettere fra vått treverk. Det er altså en dårlig unnskyldning å vente på solfylt høstdag. Blir sommeren for solfylt, dynker du tremøbelene dyvåte med hageslangen. Vask dem siden forsiktig med en passe stiv kost og organisk såpe uten slipemiddel, for eksempel grønnsåpe. Hardhendt vask med stålstiv kost sliper spor i bløt sommerved. Syntetiske såper forgifter jordsmonnet. Vent til trevirket er tørket helt opp og slip ru flater glatte med fint sandpapir klasse 80-100. Spray stol- og bordbeina med et tynt lag konsentrert sopp- og algefjerner. Slik hindrer du framvekst av sorte soppflekker og sleipt algelag.

Billige treoljer har en ting felles: Oljen blir liggende som en film oppå treverket og trenger bare inn i klærne til dem som setter seg. Dyre treoljer koster ikke skjorta og trenger inn der de skal. Kjenner du hvilket treslaget møbelene er laget av, velger du spesialolje for det. Er du usikker, velger du en dyr kombinasjonsolje. Bruk fille eller kost og bruk litt mindre olje enn anbefalt i to til tre strøk. Siste strøks overskuddsolje kan godt ligge til våren for bedre overvintring av treverket. Siden mange typer treoljer er selvantennede, kastes brukte filler der de kan fyre av i fred.

Om du som meg har en garasje overfylt av stæsj et loppemarket verdig, samler du møblene i et lavt tårn og dekker dem med en glassfiberarmert presenning. Sørg for at presenningen ikke ligger tett mot møbelene og følg med på vinterens snøfall så ikke den tetter til utlufting.

Terrassegulv av trykkimpregnert furu sprekker like mye opp som annet trevirke uten årlig behandling. Impregneringen hindrer sopp og råte, men ikke for alltid. Vask med kraftvask, vent til gulvet er tørt, slip eventuelle ru flater med slipemaskin og klin inn i så mange lag spesialolje for terrassegulv at trevirket ikke makter mer. Tørk av overskudd.

Sollys er plastmøblers største fiende. Kombinert med støv, smuss og regn ender all plast ru og ubehagelig. Gå til angrep med fin polérstålull klasse 000 og et plastrensemiddel. Etterpoler med klut. Om resultatet ikke blir så skinnende hvitt og godt som du håpet, kan du vurdere avfetting og en gråfarget spesialsprøytelakk for plast. Fargete plastmøbler er langt mer behagelige for øyet og matlysten enn blendende hvite i sommersol.

(Tidligere publisert i Dagbladet Søndag)

Tor Smaaland

Motta nyhetsbrev fra Små Landskap AS

Heia! Jeg heter Tor Smaaland. Her deler jeg betraktinger om byens uterom like meget som den private hagesfæren ganske enkelt fordi parker og hager er to sider av samme sak.

 

 

Takk for at du ønsker å motta nyhetsbrevet fra Små Landskap! Du har nå mottatt en mail der du må bekrefte påmeldingen.