Her følger først og siste kapittel i Den Store Hageskoleboka jeg ikke kommer til å skrive:

Det vesentligste og mest spektakulære byggematerialet du bruker i en hage er planter. Siden planter i motsetning til alle andre byggematerialer bruker noen år på å vokse seg til de størrelser de faktisk kan, starter byggeprosessen av en hage egentlig først når den er ferdig anlagt. Etter noen års villig vekst har plantene vokst seg til, og hagen framstår slik den forhåpentligvis er tenkt. I årene deretter vil hagen fortsette å utvikle seg i retninger du kanskje ikke helt så på forhånd. Slik skiller en hage som konstruksjon seg dramatisk fra andre byggverk.

Du kan selvfølgelig framskynde prosessen mot ferdigvokste formater ved å ruinere deg på å kjøpe ferdigvokste kjempeplanter. All erfaring viser imidlertid at digre plantebeist sturer etter flytting og omplanting. Et barnetre til en tusenlapp vil ganske sikkert ha vokst fra et voksentre til ti tusen på fem år.

Du kan selvfølgelig også velge planter som vokser så grønndrabelig fort at hagen står fullvokst på et par sesonger, men så dum er du ikke. Ingen med vettet i behold som har lyst på hund og har hybel og litt dårlig råd kjøper Grand Danois fordi hunderasen er så søte som småvalper. Alle vet at bikkja ender i kuformat og eter som tre hester. Har du hybel, kjøper du rotte.

Du kan selvfølgelig plante og siden pøse på med overdugelige mengder gjødsel, og da aller helst med overdrevent høyt nitrogeninnhold, og slik tvinge plantene til å gro fortere. Men kroppsbyggerdopa planter blir sjuke for ingenting, sprekker av raseri om du nevner minusgrader og får nervesammenbrudd i flau vind. Kroppsbyggerdop er like bra for planter som for mennesker. Alle blir dumme av det.

Det finnes altså bare en løsning på å få planter til å vokse til de størrelsene i hagen som du vil. Løsningen heter God tid, og det er det hager er til.

Hag er fortreffelig søndag.

(Tidligere publisert i Dagbladet Søndag)

Tor Smaaland

Motta nyhetsbrev fra Små Landskap AS

Heia! Jeg heter Tor Smaaland. Her deler jeg betraktinger om byens uterom like meget som den private hagesfæren ganske enkelt fordi parker og hager er to sider av samme sak.

 

 

Takk for at du ønsker å motta nyhetsbrevet fra Små Landskap! Du har nå mottatt en mail der du må bekrefte påmeldingen.