Finn fram saks og sag. Det er på tide å å ta fagbrev som hagefrisør: 

Det er enklere å se hvilke greiner som bør bort og hvilke som skal stå nå når trærne er nudister, men for eldre trærs vedkommende spiller årstiden mindre rolle. Grunnen til at vi gartnere i århundrer hardnakket har hevdet  at beskjæring er vinterarbeid, er at vi ikke har så mye annet å gjøre på denne tiden. Du kan i prinsippet beskjære det meste når som helst, bare du holder deg unna i ukene før plantene sovner på høsten, og akkurat i det de står opp og spirer om våren.

Hvor? Det er utrolig enkelt å lære hvor på greinen du skal skjære: Det skal stå igjen en greintapp akkurat så stor at du ikke klarer å henge opp jakkehempen på den. En greinknagg er altså like feil som greiner skåret av helt inntil stamme eller hovedgrein.

Med hva? Beskjæringsutstyr skal være tilpasset jobben. Ikke bruk snekkersag og rustent saksesøppel. En proff greinsag koster et par hundrelapper. En god håndsaks bør koste dobbelt så mye.

Hva? Du beskjærer at tre årsaker: Utforming, sikkerhet og sunnhet. Formen på treet kan være hva som helst, bare du holder fast ved den idéen du begynte med. Trær er langsomme saker og bytter ikke mening i løpet av natta.

Beskjæring for sikkerhets skyld kan ses fra to sider; din og treets. I tungt regnvær øker vekten av en grein med klissvått bladverk til mer enn det dobbelte. Detter greinen over bilen til naboen, blir hun sur. Knekker greinen og river med seg stammebarken helt til bakken, blir treet rasende. Beskjæring for sunnhetens skyld, tar nøkternt utgangspunkt i hva som er bra for et tre. Noe særlig vanskeligere er det ikke.

I motsetning til hva de fleste tror, blir greinfester sterkere desto mer vinkelrett greinene gror ut fra stamme eller hovedgren. Det sier seg egentlig selv. Du blir også inmari sterk i arm og skulder om du står i timesvis med armene rett ut til siden. Jo åpnere eller smalere festevinkel greinen har til stammen, desto lettere har den for å revne av. Ta dem vekk før de kommer så langt, og fjern samtidig alle greiner med store barkskader og sår. I store trær bør du om det er trygt vurdere å la døde og tørre greiner være. De er boplasser for tusentalls insekter som tiltrekker seg mer fugleliv.

Ta nå ut alle greiner som vokser inn i kronen. Greiner skal vokse utover mot lyset. Det er mye morsommere å blomstre og sette frukt der. Fjern samtidig topper som konkurrerer om å være sjef. Trær trives best med at det ikke er mange som konkurrerer om å lede an. Avslutt beskjæringen med å ta vekk alle greiner som ligger på hverandre, eller som vil gjøre det når de tynges ned av frukt eller bladverk. Greiner skal i motsetning til oss mennesker ikke kline med hverandre. Det brekker de av. Det gjør sjeldent vi av slikt.

 

Tor Smaaland

Motta nyhetsbrev fra Små Landskap AS

Heia! Jeg heter Tor Smaaland. Her deler jeg betraktinger om byens uterom like meget som den private hagesfæren ganske enkelt fordi parker og hager er to sider av samme sak.

 

 

Takk for at du ønsker å motta nyhetsbrevet fra Små Landskap! Du har nå mottatt en mail der du må bekrefte påmeldingen.