De minste japanske zenhagene heter bonsai, mikrotrær plantet i grunne potter av keramikk. Siden denne mikrohageformen passer godt inne, er den ideel for oss med lang vinter, og enda bedre for folk med trang eller ingen hage. Det er ingen kunst å få bonsai til å trives, men den krever at du gidder.

Mange ihuga bonsai-entusiaster mener det er like rav ruskende klin kokos å gi bort bonsai i gave som å gi bort en hundevalp. Jeg syntes det er noe tøv. Det er greit at enkelte tilnærmer seg til slike japanske, eller egentlig opprinnelig kinesiske mikrotrær, som noe nært til religiøse eller okkulte objekter, og vier halve livet sitt til å dyrke dem. Bonsaikulturen er mer enn tusen år gammel og er en av de stolteste kulturarvene vi gartnere har. Men de fleste eier bonsai bare fordi de er flott planteskulpturer. Ingen bonsai har til nå dødd av at eierne har en pragmatisk holdning til dem. Slapp med andre ord av. Bonsai er ikke noe hokus pokus. Det er faktisk ganske enkelt:

Sett treet på et så lyst sted som mulig, men unngå direkte sollys, varme panelovner, peisen og vedovnen. Du kjøper ikke bonsai for å øve deg på plantetortur. Til slikt har man plastblomster.

Ikke vann bonsai, men drukne hele potta i vaskekummen inntil det slutter å boble luft fra den. Slik presser du ut all luft og får således fylt alle vannlagre. Vann den slik på nytt når den nesten er tørket helt opp. Frekvensen varierer med solinnstråling og stuevarme. En gang i uka er sjeldent for mye.

Fra nettene blir nesten garantert frostfrie, flytter du den ut i skyggen når du drar på jobb, og setter den inn på kvelden. Slik venner den seg til utelivet. Når du er 101% sikker på frostfritt vær, lar du den stå ute døgnet rundt.

Bonsai flest plages sjeldent av skadedyr, men spinnmidd og meldugg kan være et problem for enkelte arter. Sprøyt treet derfor hver 14. dag med min spesialblanding mot alskens planteknaskere og hagegnufsere «Grøbarød», som er blanding av 1 spiseskje GRØnnsåpe, en spiseskje BAkepulber og en spiseskje RØdsprit.

En gang midt i juni, lirker du bonsaien forsiktig ut av potta. Vær oppmerksom på at treet kan være tjoret fast med ståltråd i pottehullet. Rist forsiktig av all løs jord, og pirk forsiktig ut enda litt med en gaffel. Lag bonsaijord av like deler grov skjellsand og kaktusjord. Du kan også bruke knuste lecakuler i stedet for skjellsanden. Fyll passende mengde i bunnen av potta, sett planten på plass, og klem til over alt ellers med så mye jord du får plass til. Tjor den fast på nytt til pottehullet. Med jordskifte hver år er plantenæring sjeldent nødvendig. Uten jordskifte bør du gi bonsai 1/10 av oppgitt næringsmegde en gang i måneden, og da blandet i blomstervannekanne.

Siden du nå har røsket av en del røtter, beskjærer du treet omtrent som du lyster uten å sette igjen for store greinrester. Forsøk å være tro til den formen det har i øvrig beskjæring.

Etter hvert kommer du til å forstå mer, og ender med å skaffe deg en til. Kanskje du skulle forsøke å lage en? Start i så fall med småbladete hageplanter som mispel eller einer. Eller kanskje du skulle hente deg en yamadori? Det en egen teknikk som handler om å flytte inn krokete trær fra naturen. Husk å spørre grunneieren først. Knapt noen bonsai av nåletrær trives inne i stuevarmen nå, men bør overvintres kjølig, men frostfritt med sparsom belysning, og nesten ikke noe vann. Slike passer best ute. Prøv furu og plasser den alltid vendt i samme himmelretninger som der du fant den. Heller ikke furu trives med å vri nålene av nakken etter sollys.

Tor Smaaland

Motta nyhetsbrev fra Små Landskap AS

Heia! Jeg heter Tor Smaaland. Her deler jeg betraktinger om byens uterom like meget som den private hagesfæren ganske enkelt fordi parker og hager er to sider av samme sak.

 

 

Takk for at du ønsker å motta nyhetsbrevet fra Små Landskap! Du har nå mottatt en mail der du må bekrefte påmeldingen.