Fotografier lyver aldri, fortalte vi hverandre i skrivemaskintiden og ble forbanna da Stalin fikk retusjerte bort Trotskij fra kommunistpartiets propagandabilder. I dag bygger løgnaktige foto uvirkelige verdener i alle leire; i politikk, i krig, i miljøkatastrofer og i arkitektur. 

Aftenposten brakte i går et fotografi av et nytt OBOS-boligkompleks på Vollebekk i Oslo. Fotografiet viser et harmonisk gaterom med like harmoniske, sommerkledde mennesker badet i høysommer sollys: Mor i sommerkjole leier barn i sommerskjørt over et gategulv uten et støvgrann. Lettkledd dame med Iphone-nakke under kaféparasollskygge med barnevogn og søt, sniffende hund ved føttene. I bakgrunnen nyter to et måltid på kafeen. Et ungt par hånd i hånd studerer inngangsdøren i boligblokken. En passerende sommekjolekledd med bløt veske henslengt over skulderen kaster et blikk deres vei. En frodig eng vokser i gaten. En frodig eng? Vokser i gaten? Først da oppdaget jeg byline ved bildeteksten: Foto: Oxivisuals/Lillestrøm arkitekter. Fotografiet er et løgnlandskap satt sammen av harmoniske detaljer plukket hist og her. Jeg lar det ligge at med ett unntak, er alle menneskene i løgnbildet blonde og hvite. Det unntaket er en sjeldenhet i slike løgner.

Jeg beskriver dette fotografiet og deler verken dette eller de hundrevis andre. Jeg vil ikke spre løgnaktigheter. Foto ljuger. Fotomodeller er nettopp det; modeller. Folk lar seg forlede av løgnlandskap. Det er ikke arkitekters oppgave.

Tor Smaaland

Motta nyhetsbrev fra Små Landskap AS

Heia! Jeg heter Tor Smaaland. Her deler jeg betraktinger om byens uterom like meget som den private hagesfæren ganske enkelt fordi parker og hager er to sider av samme sak.

 

 

Takk for at du ønsker å motta nyhetsbrevet fra Små Landskap! Du har nå mottatt en mail der du må bekrefte påmeldingen.