Det heter seg at skal du først banne i kirka, så bør du lete fram noen skikkelige fyndord, reise deg og trå til. Hør nå: Karl Johans gate er en skandale! Hva den påstanden har med kirkebanning å gjøre er enkelt forklart:

«Mitt fag er svært lite. Vi er få anleggsgartnere i landet, og det er ikke mange flere landskapsarkitekter. De fleste av oss om har holdt på en stund, har gått på de samme skolene, hatt de samme lærerne, lest de samme fagbøkene, delt hverandres damer og menn og drøftet vidløftige planer på de samme kongressene og konferansene. Du behøver med andre ord ikke å rope så veldig høyt for å blir hørt i dette fagsosiale kirkerommet. Det holder med noen få lavmælte ord, så hører alle alt. Derfor hvisker de fleste, derfor banner svært få og derfor passerer skandalen Karl Johans gate offentligheten ganske ubemerket forbi.

Vi er mange som har sett at brosteinen, eller mer korrekt, storgatesteinen som er satt i gateløpet, er for tynne. Fugene steinen er satt med er alt for store. Det skal svært lite vridninger til før steinen løsner. Det skjer flere steder allerede. Om noen år blir det verre. Karl Johan rakner.

Brosteinen vil dessuten for all og evig framtid beholde sin knudrete overflaten den har. Slitt gatestein ble slitt av jernbeslåtte hjul. Vi kjører med gummi. Overflaten avgir betydelig mye mer hjulstøy enn slettere flater. Karl Johan bråker.

Granitthellene i fortauene sprekker. Årsaken er dels at de er feil lagt, dels at de er alt for store i forhold til tykkelsen og dels fordi hellene belastes med større tyngde enn de tåler. En haug heller er sprukket siden gaten sto ferdig. En slurvete hoderegning tilsier at alle hellene er sprukket før 13. juni 2078. Karl Johan sprekker.

Designet av gateløpet er mildest talt uspennende. Det mest spektakulære er rundkjøringen foran Odd Fellow-bygget, men siden den verken tilhører Karl Johan eller legges merke til av andre enn bilførere, holder jeg den også unna.  Karl Johan – terningkast en».

Skrev jeg for ti år siden. Så feil kan man ta.

(Tidligere publisert i Dagbladet Søndag)

 

Tor Smaaland

Motta nyhetsbrev fra Små Landskap AS

Heia! Jeg heter Tor Smaaland. Her deler jeg betraktinger om byens uterom like meget som den private hagesfæren ganske enkelt fordi parker og hager er to sider av samme sak.

 

 

Takk for at du ønsker å motta nyhetsbrevet fra Små Landskap! Du har nå mottatt en mail der du må bekrefte påmeldingen.